Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre Akdeniz, endemik türler de dahil olmak üzere 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Akdeniz’de yerli türlerin yanı sıra 1000’den fazla yabancı tür de bulunmaktadır. Bu türlerin korunması için 1233 deniz koruma alanı bulunmaktadır.
Doğu Akdeniz’de bulunan istilacı balon balıkları, insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Balon balıklarının neden olduğu fiziksel saldırılar, zehirlenmeler ve ölümler incelendi. Çalışmada, tüketimden kaynaklı 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası belgelendi.
Suriye ve Türkiye, balon balıklarıyla ilgili en fazla vaka rapor edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’de 4 ölüm, 24 ölümcül olmayan zehirlenme ve 8 fiziksel saldırı vakası kaydedilmiştir. Balon balıklarında bulunan nörotoksinler, insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturmaktadır.
Balon balıkları, Akdeniz’in biyoçeşitliliğine zarar veren yüksek düzeyde istilacı türlerdir. Balon balıklarının türleri arasında en yüksek zehir seviyelerine sahip olanlar, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Balon balıklarının avlanması teşvik edilmekte ve ticari girişimlerle zararlı etkileri azaltılmaya çalışılmaktadır.
Balon balıklarının insanlar tarafından tüketilmemesi ve temas edilmemesi gerekmektedir. Balon balıklarından zehirlenme durumunda hemen tıbbi yardım alınması önemlidir. Balon balıklarının kontrol altına alınması ve yerel biyoçeşitliliğin korunması için önlemler alınmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.