DOLAR 32,3898 0.01%
EURO 34,7196 -0.07%
ALTIN 2.385,370,23
BITCOIN 1956060-5,75%
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akdeniz Balon Balıkları ile Mücadele Ediyor: İnsan Sağlığı ve Çevre Tehlikesi
  • Gün Gazete
  • Sağlık
  • Akdeniz Balon Balıkları ile Mücadele Ediyor: İnsan Sağlığı ve Çevre Tehlikesi

Akdeniz Balon Balıkları ile Mücadele Ediyor: İnsan Sağlığı ve Çevre Tehlikesi

ABONE OL
Nisan 17, 2024 20:05
Akdeniz Balon Balıkları ile Mücadele Ediyor: İnsan Sağlığı ve Çevre Tehlikesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz’in Canlı Çeşitliliği ve Balon Balıkları

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre Akdeniz, endemik türler de dahil olmak üzere 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Akdeniz’de yerli türlerin yanı sıra 1000’den fazla yabancı tür de bulunmaktadır. Bu türlerin korunması için 1233 deniz koruma alanı bulunmaktadır.

İstilacı Balon Balıkları ve Tehlikeleri

Doğu Akdeniz’de bulunan istilacı balon balıkları, insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Balon balıklarının neden olduğu fiziksel saldırılar, zehirlenmeler ve ölümler incelendi. Çalışmada, tüketimden kaynaklı 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası belgelendi.

Türkiye ve Diğer Ülkelerdeki Vakalar

Suriye ve Türkiye, balon balıklarıyla ilgili en fazla vaka rapor edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’de 4 ölüm, 24 ölümcül olmayan zehirlenme ve 8 fiziksel saldırı vakası kaydedilmiştir. Balon balıklarında bulunan nörotoksinler, insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturmaktadır.

Biyoçeşitlilik ve Balon Balıklarının Etkileri

Balon balıkları, Akdeniz’in biyoçeşitliliğine zarar veren yüksek düzeyde istilacı türlerdir. Balon balıklarının türleri arasında en yüksek zehir seviyelerine sahip olanlar, insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Balon balıklarının avlanması teşvik edilmekte ve ticari girişimlerle zararlı etkileri azaltılmaya çalışılmaktadır.

Önlemler ve Sonuç

Balon balıklarının insanlar tarafından tüketilmemesi ve temas edilmemesi gerekmektedir. Balon balıklarından zehirlenme durumunda hemen tıbbi yardım alınması önemlidir. Balon balıklarının kontrol altına alınması ve yerel biyoçeşitliliğin korunması için önlemler alınmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.