Angelina Jolie, 2013 yılında yaptırdığı genetik test sonucunda BRCA1 adlı genetik mutasyonu taşıdığını öğrendi. Bu mutasyon, meme kanseri riskini %87 ve yumurtalık kanseri riskini %50 artırıyordu. BRCA gen mutasyonu taşıyan kadınların meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski daha yüksek olurken birçoğu mastektomi gibi önleyici tedavi seçeneklerini tercih ediyor.
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi akademisyenleri, BRCA1 veya BRCA2 genlerinde mutasyon taşıyan sağlıklı kadınların meme dokusundaki bağışıklık hücrelerinin “tükenme” belirtileri gösterdiğini keşfetti. Bu durum, bağışıklık hücrelerinin hasarlı hücreleri temizleyemediğini ve bunun da kansere yol açtığını gösteriyor.
Kıdemli yazar Profesör Walid Khaled, immünoterapi ilaçlarının bu engeli aşabileceğini belirtti. Bu keşif, BRCA gen mutasyonu taşıyan kadınlarda ameliyattan başka önleyici tedavi potansiyelini ortaya çıkarabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri olduğu için güvenli dozajlar belirlenmeden önce insanlar üzerinde denemelere başlanmayacak.
NHS‘ye göre, BRCA1 gen mutasyonuna sahip 100 kadından 65 ila 85’inin yaşamları boyunca meme kanserine yakalanma riski bulunurken, 40 ila 63 yaşları arasında yumurtalık kanseri geliştirme riskleri de bulunmaktadır. BRCA2 mutasyonuna sahip 100 kadından 40 ila 85’inin hayatlarının bir noktasında meme kanserine yakalanacağı kaydedilmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.