Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Gaia misyonu kapsamında University Collage London (UCL) araştırmacıları ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen Gaia-BH3 adlı proje kapsamında, Güneş’ten 33 kat daha büyük bir kara deliğe ulaşıldı.
Dünya’ya 2 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu belirlenen kara delik, doğrudan görülemeyen bir yapıya sahip olup, yörüngesinde “sallanan” bir yıldız sayesinde tespit edildi. ESA’ya ait Gaia Uzay Teleskobu’nun verileri ışığında yapılan bu keşif, astronomi dünyasında büyük heyecan yarattı.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Pasquale Panuzzo, bu tür bir keşfin “hayatta bir kez” olabileceğini vurgularken, UCL’den George Seabroke Gaia-BH3’ün şimdiye kadar keşfedilen en büyük “yıldız kaynaklı” kara delik olduğunu belirtti. Bu buluşun gök bilimciler için büyük bir öneme sahip olduğu belirtilirken, Samanyolu Galaksisi’nde bugüne kadar 50’i aşkın süper kütleli kara deliğin keşfedildiği veya tanımlandığı kaydedildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.