AB’ye bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, küresel ortalama sıcaklığın arttığı ve deniz suyu sıcaklıklarının yükseldiği gözlemlenmektedir. Geçen ağustos ayı, tarihte en sıcak ağustos olarak kaydedilirken, Haziran-ağustos 2024 dönemi dünya için en sıcak yaz mevsimini yaşattı.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre, Türkiye denizlerinde de benzer bir trend görülmektedir. Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı ortalaması bu yılın yaz döneminde 28 dereceye yükselirken, Ege ve Marmara Denizi’nde de sıcaklık artışları kaydedildi. Karadeniz’de ise ortalama sıcaklık 27 derece ölçüldü.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024’ün tüm zamanların en sıcak yazını yaşadığını belirtirken, La Nina’nın beklenen etkiyi göstermediğini ve iklim değişikliğinin etkilerinin devam edeceğini vurguladı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise Türkiye denizlerindeki sıcaklık artışının oksijen seviyelerinde düşüşe neden olduğunu ve deniz ekosistemlerinin zarar gördüğünü ifade etti.
Isınmanın denizlerdeki biyoçeşitlilik kaybına ve ekosistem zayıflamasına yol açtığı belirtilirken, uzmanlar küresel ısınmanın etkilerinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği uyarısında bulundular.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.