Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl milyonlarca erken ölümün nedeni dış mekan ve ev ortamındaki hava kirliliği olarak belirlenmiştir. 2019’da dış mekan kirliliğinin 4,2 milyon erken ölüme sebep olduğu tahmin edilmektedir.
İsviçre merkezli IQAir’in hazırladığı 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu’na göre, 134 ülke ve bölgeden elde edilen verilere göre hava kirliliği ciddi boyutlarda. Bangladeş, en yüksek PM2,5 yoğunluğuna sahip ülke olarak öne çıkarken, Türkiye 44. sırada yer almaktadır.
TÜSAD üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir’e göre, hava kirliliği akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Solunum yollarındaki partiküllerin vücuda yayılması sonucu beyin, mesane, mide ve bağırsak sistemlerinde kanser riski artabilir.
Bilir, hava kirliliğini azaltmanın bireylerin değil, kamunun, hükümetin ve sanayi kuruluşlarının sorumluluğunda olduğunu vurgulamıştır. Fosil yakıtların tasarruflu kullanımı, toplu taşıma tercihi, elektrikli araçlar gibi çözümler önerilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.