Isparta’daki Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olmasının yanı sıra son zamanlarda kuraklık tehlikesi ve kirlilik sorunu ile karşı karşıya. Göldeki kirlilik belirtilerinden biri olan su yosunları, göldeki otçul balıkların tükenmesine bağlı olarak hızla çoğalıyor ve göl yüzeyini kapatmaya başladı.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün yüzeyini kaplayan su yosunlarının kirliliğin kanıtı olduğunu belirterek, göldeki otçul balıkların tükenmesini şu sözlerle açıkladı: “Eğirdir Gölü’nü kaplayan bitkiler, gölün doğal ekosistemindeki otçul balıkların besin kaynağıydı. Ancak balıklandırma çalışmalarıyla atılan etçil balıklar, otçul balıkları tüketti ve su bitkilerinin hızla çoğalmasına neden oldu.”
Dr. Kesici, göldeki su seviyesinin azalmasıyla su bitkilerinin aşırı geliştiğini ve göl yüzeyini kaplayarak oksijensiz kalmasına neden olduğunu belirtti. Dr. Kesici, çözümün basit olduğunu ancak liyakatli bilim insanları tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı.
Dr. Kesici’nin açıklamalarına göre, göldeki su yosunları ve su bitkileri oksijensiz ortam yaratarak su canlılarının ölümüne neden olmakta. Özellikle gölün güney kısmında görülen kirlilik, su yosunlarının oluşturduğu bir tabakanın göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, gölün kirlenmesine ve oksijensiz kalmasına yol açarak çevresel riskler oluşturuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.