Filistin, Katar, Kuveyt, Umman, Irak ve Arap Parlamentosundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası fikir birliğine işaret eden kararın önemine vurgu yaptı. Abbas, Filistin’in BM’de tam üyelik yönündeki çabalarını sürdüreceğini belirtti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın memnuniyetle karşılandığını ve üyelik hakkının teyit edildiğini belirtti. Fetih Hareketi ise dünyanın Filistin’in haklarından yana tavır sergilediğini vurguladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, kararı “tarihi” olarak nitelendirirken 143 ülkenin evet oyu vermesinin önemine dikkat çekti. Kuveyt, Umman ve Irak da benzer şekilde kararın Filistin halkının haklarını desteklediğini ifade ettiler.
Arap Parlamentosu Başkanı Adil es-Assumi, kararın Filistin meselesinin haklılığı üzerindeki fikir birliğini yansıttığını belirterek BMGK’yı Filistin’in üyelik talebini değerlendirmeye çağırdı.
Filistin’in BM üyeliğinin tekrar görüşülmesini ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısı, 143 evet oyu ile kabul edildi. ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 9 ülke ise hayır oyu kullandı.
Kararda, “Filistin’in BM Şartı’nın 4. maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM’ye üye olarak kabul edilmesi gerektiği” vurgulandı. Bu kararla Filistin’in BM’deki statüsü güçlenirken bölgede barışa katkı sağlanması hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.