DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2047290-2,25%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gök Bilimcilerden Büyük Başarı: Evrenin Süper Kütlelik Kara Delik Haritası Çıkarıldı
  • Gün Gazete
  • Teknoloji
  • Gök Bilimcilerden Büyük Başarı: Evrenin Süper Kütlelik Kara Delik Haritası Çıkarıldı

Gök Bilimcilerden Büyük Başarı: Evrenin Süper Kütlelik Kara Delik Haritası Çıkarıldı

ABONE OL
Mart 19, 2024 22:05
Gök Bilimcilerden Büyük Başarı: Evrenin Süper Kütlelik Kara Delik Haritası Çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Astronomlar Kuasarlardan Yararlandı

‘Cosmos Magazine’in haberine göre, astronomlar Güneş’ten 100 bin ile 10 milyar kat daha büyük olan süper kütleli kara deliklerin oluşturduğu, evrendeki en parlak cisimlerden olan sıcak, türbülanslı gaz ve toz kütlesi kuasarlardan yararlandı.

Gaia Uzay Teleskobu Verileri Kullanıldı

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Gaia Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verileri kullanan gökbilimciler, Gaia Samanyolu Galaksisi’ni fotoğraflarken arka planda fotoğrafladığı kuasarlardan faydalanarak, evrenin 1,3 milyon süper kütlelik kara deliği içeren haritasını çıkardı.

3 Boyutlu Evren Haritası Oluşturuldu

Haritayı oluşturan bilim insanlarından New York Üniversitesinden Profesör David Hogg, yaptıkları katalogun evrenin en büyük hacimli halinin 3 boyutlu haritasını gösterdiğini belirterek, “Bu en fazla kuasar içeren ya da en kaliteli kuasar ölçümü olan katalog değil ama evrenin en büyük hacimli halinin haritalandırıldığı bir katalog” ifadesini kullandı.

Kuasarlar Evrenin Haritasını Oluşturdu

Astronomik projelerin üretkenliğine dikkat çeken Hogg, “Gaia, kendi galaksimizdeki yıldızları belirlemek için tasarlandı ancak milyonlarca kuasar da buldu. Bu da bize evrenin haritasını verdi.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Araştırmanın makalesi, Astrophysical Journal’da yayımlandı ve evrenin gelişimini daha iyi anlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.