İngiliz yazar ve doçent Dr. Chris van Tulleken, seri gıda endüstrisini tütün ve uyuşturucu ürünlerine benzer şekilde davranmakla suçluyor. Uzman, bağımlılık psikolojisini “Ultra-İşlenmiş İnsanlar: Neden Yemek Olmayan Şeyleri Yiyoruz ve Neden Duramıyoruz” adlı kitabında ele alıyor.
Dr. Tulleken, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kansere neden olan hazır gıdaların halka satılmak için kullandıkları taktikleri anlatıyor. İşlenmiş gıdaların fiziksel sağlık yanında zihinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkileri olduğu bilinen bir gerçek. Harvard’da yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaların depresyon riskini artırdığını ortaya koydu.
Dr. Tulleken’e göre, işlenmiş gıdalar ödüllendirme güdüsü üzerine özenle hazırlanıyor ve kişilerde psikolojik bir bağımlılık yaratabiliyor. Bu gıdaların içeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu mikro besinlerin eksik olması da endişe verici bir durum yaratıyor. Bu durum, aslında “yiyecek olmayan yiyecekler” tüketildiği anlamına geliyor.
Dr. Tulleken, işlenmiş gıdaların ucuz ve kolay ulaşılabilir bir şekilde sunulduğunu, özellikle çocuklar ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin hedeflendiğini ve agresif bir şekilde pazarlandığını vurguluyor. Bu durum, toplumun genel sağlığını olumsuz etkileyebilecek bir trend olarak öne çıkıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.