İsveçli bilim insanları, insan beyin dokusundan ürettikleri dünyanın ilk yaşayan bilgisayarını tanıttı. Bu bilgisayar, laboratuvar ortamında yetiştirilen 16 beyin hücresi kümesinden oluşuyor ve birbirleriyle bilgi iletişimi sağlıyor.
Bu yeni bilgisayar, geleneksel bir bilgisayar çipine oldukça benzer şekilde çalışıyor. Nöronlar aracılığıyla sinyal ileten ve alan devreler gibi hareket eden bu bilgisayar, **daha az enerji kullanmasıyla** ön plana çıkıyor. Yaşayan nöronlar, mevcut dijital işlemcilere oranla milyonlarca kat daha az enerji tüketiyor.
İnsan beyninin 10 ila 20 watt enerji harcamasını gerektiren görevlerin, günümüz bilgisayarlarında 21 megavat enerji kullandığı belirlendi. Bu da insan beyninden bin kat daha fazla enerji tüketildiğini gösteriyor. Mini beyinler, dopamin dozlarıyla eğitilerek görevlerini yerine getirdiklerinde ödül olarak kimyasal akışı alıyorlar.
Bu yeni teknoloji, biyoloji ve teknoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırarak bilgi işlem ve sinir biliminde yeni olanaklar sunuyor. **Yaşayan bilgisayarlar**, teknoloji alanında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor ve yapay zekanın geleceği ile insanlığın teknolojiyle ilişkisi konusunda derin soruları gündeme getiriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.