DOLAR 32,2723 0.09%
EURO 34,8406 -0.06%
ALTIN 2.411,280,76
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Makine İhracatı 2024’e Eksik Başladı

Makine İhracatı 2024’e Eksik Başladı

ABONE OL
Şubat 16, 2024 14:06
Makine İhracatı 2024’e Eksik Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçen Yılın Son Çeyreği Stabil, İhracat Miktarı ve Değeri Azaldı

‘Makine İhracatçıları Birliği’nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, makine ihracatı geçen yılın son çeyreğini 7 milyar dolarlık ihracatla yatay bir seyirle kapattı. Ancak 2024’e girerken ihracat miktarında 7 bin ton, değerde ise 50 milyon dolarlık bir eksiklik gözlendi. Aylık bazda evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile takım tezgahları ihracatında düşüş yaşanırken, içten yanmalı motorlar, tekstil ve konfeksiyon makineleri ile türbin, turbo-jet ve hidrolik sistemlerde artış yaşandı.

Ocakta Almanya ve ABD’ye İhracat Artarken, Rusya’ya Büyük Düşüş

Makine ihracatının en büyük pazarları Almanya ve ABD’ye olan ihracat artış gösterirken, Rusya’ya yapılan dış satışlarda yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün küresel bankacılık sisteminin müdahalesi sonucunda gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye’nin Ana İhracat Pazarı Avrupa Birliği’nde Sorunlar

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’nin ana ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekti. Karavelioğlu, Avrupa’daki yatırımlardaki isteksizliklerin, taleplerin ertelenmesinin ve makine sektörünün üretiminin düşmesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, Avrupa ülkelerinin Türkiye’deki nitelikli işgücünü çekmeye çalıştığını ve bu durumun Türkiye’nin makine sektörü için bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Sürdürülebilirlik ve İthalat Sorunları

MAİB Başkanı Karavelioğlu, yaklaşan siparişlerin sürdürülebilirlik koşullarına bağlanacağına dikkat çekti ve işletmelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumunun önemine vurgu yaptı. Ayrıca, ithalatta yaşanan artışa dikkat çeken Karavelioğlu, yatırım teşvik mevzuatındaki açık kapıların kapatılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Makine Sektörü Destek Bekliyor

MAİB Başkanı Karavelioğlu, yüksek katma değerli ihracatçı sektörlerin desteklenmesinin önemine değindi. Devletin koruyucu ve kollayıcı mekanizmalarının sektörün gelişiminde büyük rol oynadığını belirten Karavelioğlu, bu desteklerin olmaması veya devam etmemesi halinde sektörün dünyanın hiçbir yerinde ayakta kalamayacağını vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.