Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler, son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı olarak kış aylarının daha sıcak geçtiğini belirtti. Hava sıcaklıklarının 14-15 derecelere ulaşmasıyla arıların kovanlarından çıkarak çalışmaya başladığını söyledi. Kış salkımı oluşumunun ise 10-12 derecelerde mümkün olduğunu ifade eden Şahinler, arıların kışın “kış salkımı” oluşturarak bir çeşit kış uykusuna yattığını ancak bu durumun hava sıcaklığına bağlı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Şahinler, arıların yaşadığı kış kayıplarının artmasının sebebini hava sıcaklıklarındaki aşırı yükselmeye bağladı. Arıların kış salkımını oluşturamadığı durumlarda dışarıya çıkıp çalışmaya başladıklarını ve bu durumun kış kayıplarını artırdığını belirtti. Dünya genelindeki sıcaklık artışının böcekler ve arılar üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Şahinler, ani sıcaklık değişimlerinin bu canlılar için ölümcül olabileceğine işaret etti.
Arıların bitkisel üretimdeki önemine de değinen Prof. Dr. Nuray Şahinler, gezginci arıcıların rotalarının da iklim değişikliğine bağlı olarak değişeceğini belirtti. Arıcıların daha yüksek rakımlı bölgelere taşınacağını ve rotalarının yeniden belirleneceğini ifade eden Şahinler, her bir derece sıcaklık artışında bal arılarının yaşam alanlarının 100 metre rakım olarak yükseldiğinin bilimsel olarak gözlendiğini aktardı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.