S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunun “B+”dan “BB-“ye yükseltilmesi ve kredi notu görünümünün “durağan” olarak belirlenmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gill, not artışının ardında uluslararası rezervlerdeki artışın önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, ülkenin ortodoks para politikasına geçişinin başarılı bir şekilde ilerlediğini belirtti.
Gill, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasının ekonominin yeniden dengelenmeye başladığına işaret etti. Ağustos itibarıyla GSYH’ye oranla cari açığın düştüğünü belirten Gill, enflasyonun bu yıl sonunda yaklaşık %44 olmasını öngördüklerini paylaştı. Hizmet enflasyonunun gerilediğini ancak manşet enflasyonun hala yüksek seyrettiğini dile getiren Gill, enflasyon hedefinin tutturulması ve dengelenme sürecinin zorlu olabileceğine dikkat çekti.
Gill, Türkiye’de ilk faiz indiriminin muhtemelen 2025’in ilk çeyreğinin sonunda gerçekleşebileceğini belirtirken, büyüme beklentilerinin de yavaşladığını açıkladı. Net ihracatın önümüzdeki 2 yılda büyümeye katkı yapmasını beklediklerini vurgulayan Gill, enflasyonun düşmemesi durumunda Merkez Bankası’nın sıkı politikalar uygulamaya devam edeceği uyarısında bulundu.
Kredi notu artışına rağmen Türkiye’nin önünde hala zorlu bir dönem olduğunu belirten Gill, enflasyonun tek haneli seviyelere inmesinin üç ila beş yıl sürebileceğini ifade etti. Gill, Türkiye’nin açık, çeşitli ve dirençli bir ekonomi olduğunu ve hükümetin ekonomik kararlarını halkın güveni ve ekonomi üzerindeki etkilere göre şekillendireceğini söyledi. Türkiye’nin hizmet ihracatının güçlü olduğunu belirten Gill, gelecek dönemde net ihracatın büyümeye katkı sağlayacağını öngördü.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.