Sudan, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 aydır süren çatışmalar nedeniyle dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizini yaşıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Sudan’da savaşın başladığı Nisan 2023’ten bu yana 7 milyon 720 bin kişi ülke içinde yerinden edildi. Sınırı geçip komşu ülkelere gidenlerin sayısı ise 2 milyon 196 bin 355.
UNICEF’e göre, Sudan’da 5 milyon çocuk yerinden edilmiş durumda, bu da dünyadaki en yüksek çocuk yerinden etme oranı. IOM’un verilerine göre, yerinden edilenlerin yüzde 55’i 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan’da her beş kişiden birinin acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşadığını belirtti. 755 bin kişi felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya.
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf, devam eden savaş sebebiyle ülkenin yarısının insani yardıma muhtaç durumda olduğunu ve 3 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu ifade etti.
2003’te başlayan çatışmaların temelinde, Sudan’ın batısındaki Darfur’da isyanı bastırmak amacıyla oluşturulan paramiliter güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile ordu arasındaki anlaşmazlık yatıyor. Bu çatışma ülkeyi derin bir insani krize sürüklüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.