Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve enerji ihtiyacını yerel kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık veriliyor. Yüksek verimliliği ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle Hidroelektrik Santraller (HES’ler) dünya genelinde tercih ediliyor.
Geçen yıl dünyada hidroelektrik santrallerinden toplamda 4 bin 185 teravatsaat elektrik üretildi. En fazla üretim, 1503 teravatsaat ile Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşti. Bu bölgeyi, sırasıyla 728 teravatsaat ile Güney Amerika ve 645 teravatsaat ile Kuzey ve Orta Amerika ülkeleri takip etti.
Geçen yıl hidroelektrikte kurulu güç bir önceki yıla göre 13 bin 700 megavat artarak 1 milyon 416 bin megavata yükseldi. Yeni eklenen kapasitenin 6 bin 500 megavatlık kısmı pompaj depolamalı HES iken, kalan kısım barajlı hidroelektrik santrallerinden oluştu.
En çok kapasite artışı Asya ve Pasifik ülkelerinde gerçekleşirken, onu Afrika kıtası ve Kuzey ve Orta Asya ülkeleri takip etti. Avrupa’da ise 717 megavatlık yeni hidroelektrik kapasitesi eklendi ve toplam kurulu güç 259 bin megavata ulaştı.
Türkiye, geçen yıl 399 megavatlık yeni hidroelektrik enerji kapasite kurulumu ile Avrupa’da birinciliğe yükseldi. Bu başarıyla Türkiye, bir önceki yıl 3’üncü sırada yer aldığı Avrupa’da ikinci sıraya çıktı.
Kurulu güç bakımından Norveç’in ilk sırada bulunduğu sıralamada, Türkiye ikinci sıraya yükseldi. Dünya genelinde ise Çin, 421 bin megavatlık kurulu güç ile hidroelektrik enerjide zirvede yer aldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.