Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de toplam 24 milyon hektar tarım arazisi bulunmaktadır. Bu arazilerin 16,7 milyon hektarı ekilmekte, 2,8 milyon hektarı nadasa bırakılmakta, 712 bin hektarı sebze yetiştiriciliği için kullanılmakta, 3,7 milyon hektarı ise meyve, bağ ve zeytin ağaçları için ayrılmış durumdadır. Bakanlık öncülüğünde yürütülen projelerde, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılması için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda arazi kullanım planlarının oluşturulması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi, karbon salımını azaltacak toprak işleme yöntemlerinin yaygınlaştırılması gibi konular öne çıkmaktadır.
Yıllık programda arazi toplulaştırma çalışmaları geniş bir yer tutmaktadır. Küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla hız verilen arazi toplulaştırma çalışmalarında, bu yıl sonunda toplulaştırması tamamlanan alanın 9,9 milyon hektara, tescili tamamlanan yerlerin ise 7,6 milyon hektara ulaşması beklenmektedir. Gelecek yıl için ise 456 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının başlatılması ve 464 bin hektarlık alanın tescil işlemlerinin tamamlanması planlanmaktadır.
Tarımda yeni bir dönemin başladığı bu yılda, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, Bakanlık tarafından sezonluk kiralanabilecektir. Bu uygulamanın yeni yılda artarak sürmesi beklenmektedir. Tarım arazilerinin korunması, etkin kullanılması ve toplulaştırma çalışmalarıyla verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.