Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Dicle Nehri üzerinde Türkiye’nin Fırat Nehri’nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip projesidir.
Ilısu Barajı, Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin en büyük 4’üncü santrali konumundadır. Baraj, 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahiptir.
Ilısu Barajı, dünyada dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Türkiye’nin 3’üncü en büyük depolama hacmine sahip barajıdır.
Ilısu Barajı, ilk elektrik üretimine 19 Mayıs 2020’de başlamış olup 4 yılda 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye ekonomisine 31 milyar liralık katkı sağlamıştır.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ilısu Barajı’nın ülkenin göz bebeği yatırımlarından biri olduğunu belirterek, yerli ve yenilenebilir enerji üretiminin önemini vurgulamıştır.
Bakan Yumaklı, 2023’te 10 adet HES’i tamamladıklarını ve 2024’te 15 adet HES’i daha hizmete sunmayı planladıklarını ifade ederek, Türkiye’yi enerji üretiminde çağın gerektirdiği düzeye taşımak için çalışmaların devam edeceğini belirtmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.