NASA’nın Parker Güneş Sondası, Güneş’in dış tabakasına yakından bakmak amacıyla görevlendirildi ve şimdiye kadar yapılan en hızlı insan yapımı nesne rekorunu egale etti.
Sondanın 29 Haziran’da saatte 635 bin 266 kilometre hızla seyahat ettiği kaydedildi. Bu hız, İstanbul’dan Avustralya’ya bir dakikada gitmekten bile daha hızlı!
2018 yılında fırlatılan Parker Güneş Sondası, 2025 yılında Güneş’e en yakın konuma geldiğinde yaklaşık 692 bin km/s azami hıza ulaşması bekleniyor. Bu, gerçekten şaşırtıcı bir hız!
Parker Güneş Sondası, Güneş’in etrafında dönerken Venüs’ün yörüngesiyle hizalanır ve hareket eden gezegenin yerçekimini kullanarak bilimsel anlayışımızı geliştirmeye yardımcı olacak bir sapan gibi çalışır.
Sonda, Güneş’i çevreleyen dönen ultra sıcak plazma kütlesine iyice yaklaşacak ve çeşitli ölçümler yaparak bilimsel verileri artıracak. Güneş’in yüzeyine 7,26 milyon kilometre yaklaşan Parker Sondası, sonunda 6,12 milyon kilometreye kadar yaklaşması bekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.