Akdeniz’de son yıllarda hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdiği tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli bir toksin nedeniyle insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu balıklar, ekosisteme hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkilemekte ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Güçlü çene yapısıyla avcı konumuna gelen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine zarar vererek endüstriyel faaliyetleri olumsuz etkilemektedir.
2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan istilacı balon balığı avcılığı desteklemeleri kapsamında 373 bin 494 balon balığının avlanması sağlanmış, böylece 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişi önlendi. Bu destekleme sayesinde sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi hedeflenmektedir.
Balon balıklarının plajlara bırakılması çevre kirliliğine neden olmuş, amatör balıkçılar tarafından avlanan balıklar denize atılarak imha edilmeye çalışılmıştır. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığına ilişkin cezaları belirlemiştir. Balon balığını karaya çıkaranlara ve satanlara yüksek miktarlarda cezalar uygulanmakta, çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
İstilacı balon balıklarının stoktaki oranını azaltmak amacıyla balıkçılara destek verilmesi kararı alınmıştır. 2025-2026 yıllarında balıkçılara kuyruk başına doğrudan destek sunulacak, özellikle benekli balon balığı için destekleme fiyatı artırılarak balıkçıların teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.