Dünyadaki en yaygın kanser ölüm sebebi olan akciğer kanseri üzerinde yapılan çalışmalar, umut verici bir aşının varlığını ortaya koyuyor.
BioNTech tarafından üretilen BNT116, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK) için özel olarak tasarlanmış bir aşıdır. Bu aşı, vücudun kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini sağlayarak geri dönüşümünü engellemeyi hedefliyor.
BNT116’nın insanlardaki ilk çalışması olan Faz 1 klinik denemesi, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye gibi 7 ülkede 34 araştırma merkezinde başlatıldı. Bu denemede cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden ileri evre ve nüksetmiş kanser vakaları üzerinde çalışılacak.
Aşı, COVID-19 aşılarına benzer şekilde mRNA (mesajcı RNA) teknolojisini kullanıyor. Bu yöntemle bağışıklık sistemine tümör belirteçlerini sunarak, vücudu KHDAK hücrelerine karşı savaşmaya hazırlıyor. Bu sayede, kişinin bağışıklık tepkisi güçlendirilirken sağlıklı hücrelere zarar verilmeden tedavi sağlanması hedefleniyor.
Yaklaşık 130 hastanın dahil edileceği bu deneme, akciğer kanseri tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralayabilir. Uzmanlar, BNT116’nın kemoterapiye alternatif olarak daha güvenli bir tedavi seçeneği sunabileceğini belirtiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.