DOLAR 38,0456 0.01%
EURO 41,4165 -0.28%
ALTIN 3.824,630,01
BITCOIN 3189311-1,61%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinde Dijital Cihaz Kullanımı Araştırması Sonuçları
  • Gün Gazete
  • Eğitim
  • İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinde Dijital Cihaz Kullanımı Araştırması Sonuçları

İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinde Dijital Cihaz Kullanımı Araştırması Sonuçları

ABONE OL
Nisan 2, 2025 01:05
İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinde Dijital Cihaz Kullanımı Araştırması Sonuçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öğrencilerin Dijital Cihazlarla Etkileşiminde Dikkat Çeken Eğilimler

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, şubat ayında ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Dijital Dünyada Ekran Kullanımı Araştırması” sonuçlarına göre, öğrencilerin dijital cihazları en sık hangi amaçla kullandığı belirlendi.

Öğrencilerin Dijital Cihaz Kullanım Amaçları

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin en yaygın dijital cihaz kullanım alanları; araştırma yapmak (%15,2), ödev yapmak (%13,9) ve bilgisayar oyunu oynamak (%12,1) olarak belirlendi.

Öğrencilerin Dijital Cihaz Kullanım Süreleri

Öğrencilerin günlük dijital cihaz kullanım sürelerine yönelik inceleme sonuçlarına göre, öğrencilerin cihazları bıraktıktan hemen sonra yeniden kullanma isteği duyduğu tespit edildi. Öğrencilerin %60’ı tekrar erişim arzusuna kapılıyor ve %40,8’i cihazlarını kapattıktan sonraki 1 saat içinde tekrar cihazlarına yönelme eğiliminde.

Öğrencilerde Dijital Cihaz Kullanımının Etkileri

Araştırma, dijital cihaz kullanımının öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu. Cihazları ellerinden alındığında öğrencilerin %64,6’sı mutsuzluk, %48,5’i öfke duyduğunu belirtti. Ayrıca, dijital cihaz kullanımının ardından öğrencilerin %64,5’i yorgunluk hissettiğini ifade etti.

Öğrencilerin Sosyal Medya Kullanımı ve Sosyalleşme Eğilimleri

Öğrencilerin sosyal medyada geçirdikleri sürenin dikkat çekici boyutlara ulaştığı belirlendi. Öğrencilerin %27,9’u günde bir saatten az sosyal medyada vakit geçirirken, %25,5’i 1-2 saat, %7,8’i ise 3-4 saat sosyal medyada vakit geçirdiğini ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin büyük bölümü dijital ortamda akranlarıyla sosyalleşmeyi tercih ettiğini belirtti.

Çalışma, öğrencilerin dijital cihaz kullanım alışkanlıklarının yaşam becerileri, psikososyal gelişimleri ve eğitim süreçleri üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Bilinçli teknoloji kullanımını teşvik edecek stratejilerin geliştirilmesi ve aile eğitimlerinin yaygınlaştırılması öneriliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.