Açıklamada yer verilen YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Türkiye’deki üniversitelerin kalite güvencesi sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kocabıçak, üniversitelerin daha kapsayıcı, paydaş odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kocabıçak, 2024 yılı için 35 yükseköğretim kurumunun Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında değerlendirildiğini ve bu programın YÖKAK tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda gerçekleştirildiğini açıkladı. 35 kurumdan 4’üne 5 yıl süreyle tam, 27’sine 2 yıl süreyle koşullu akreditasyon verilirken, 4 kurumun ise akreditasyonunun reddedildiği belirtildi.
Kurumsal akreditasyona sahip üniversitelerin eğitim kalitesinin güvence altına alındığını ifade eden Kocabıçak, bu durumun diplomaların uluslararası alanda tanınırlığını artırdığını, nitelikli akademisyen ve öğrencilerin çekilmesini desteklediğini, sürekli iyileştirme ve gelişimi teşvik ettiğini vurguladı. Ayrıca, araştırma olanaklarını artırarak öğrenci memnuniyetini yükselttiğini ve paydaşlarla iş dünyası ile güçlü ilişkiler kurulmasına katkı sağladığını belirtti.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda, YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon verilen üniversitelerin bilgilerinin kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Kocabıçak, bu durumun üniversitelere Avrupa’da ve dünyada denklik, tanınırlık ve görünürlük açısından büyük avantajlar sunduğunu belirtti.
Kurumsal akreditasyon alan üniversiteler arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldığı, diğer üniversitelerin ise koşullu akreditasyon veya akreditasyon reddi kararı aldığı açıklandı.