Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda, inşaat süreçlerine ilişkin bazı düzenlemelerin yapılması kararı alındı. Bu kapsamda “Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlar ile meslek örgütlerine gönderildi ve görüşleri soruldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hazırlanan düzenleme yürürlüğe girdiğinde yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yapım işlerinde çalışacak ustaların e-Devlet Kapısı’ndan “Şantiye-M Sistemi”ne kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu hale gelecek. Bu düzenlemenin yapı güvenliğini artırması hedefleniyor.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, belgelendirme sürecinin yapı sağlamlığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Türkiye’nin deprem riski olan bir ülke olduğunu vurgulayan Tellioğlu, yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığını ifade etti. Niteliksiz ustaların yapı kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Tellioğlu, herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olmasının önemine vurgu yaptı.
Tellioğlu, özellikle taşıyıcı sistemi ayakta tutan ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ve belgelendirme sürecinin incelenmesi gerektiğini belirtti. İş sağlığı, güvenliği, kazaların önlenmesi ve yapı kalitesi açısından ustalık belgesi zorunluluğunun önemine dikkat çekti. Ayrıca, mevcut belgelendirme sürecinin eğitimle desteklenerek iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.