Cambridge Üniversitesi öncülüğünde uluslararası bir ekip, Büyük Patlama’dan iki milyar yıl sonrasında oluşan, merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunan bir galaksiyi inceledi. Bu galaksi, “sönmüş” bir haldeydi ve yeni yıldız oluşumu durmuştu.
Yapılan araştırmalar sonucunda, kara deliğin galaksiden yüksek hızda gaz fırlattığı ve bu durumun yeni yıldız oluşumunu durdurduğu keşfedildi. Dr. Francesco D’Eugenio, bu ilişkinin daha önce tahmin edildiğini ancak Webb Teleskobu sayesinde netleştirildiğini belirtti.
Büyük bir galaksi olan ve resmi adı GS-10578 olan bu galaksi, yaklaşık Güneş’in 200 milyar katı kütleye sahiptir. Galaksideki yıldızların çoğu 11.5 ile 12.5 milyar yıl önce oluşmuştur. Kara deliğin etkisiyle galaksiden dışarı doğru gaz akışı hızlı ve büyük miktarda gerçekleşmektedir.
Yapılan araştırmalar, kara deliğin galaksinin dışına gaz fırlattığını ve bu durumun yeni yıldız oluşumunu engellediğini gösterdi. Bu keşif, kara deliklerin galaksiler üzerindeki etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, bilim dünyasının kara deliklerin yıldız oluşumunu nasıl durdurduğunu anlamasında önemli bir adımı temsil etmektedir.
Araştırmacılar, gelecekte yapacakları yeni gözlemlerle galaksideki gazın durumu ve süper kütleli kara deliğin etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ummaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.