Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Avrupa Birliği ülkeleri ve aday üye ülkeler arasında yıllık konut kira artışı, yüzde 125,10 oranla en fazla Türkiye’de gerçekleşti. Türkiye’yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi.
Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na geçici madde olarak eklenmiş ve 7409 sayılı Kanun ile yürürlüğe girmişti. Bu uygulamaya göre, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışlar, belirlenen tavan oranı geçemeyecekti. 1 Temmuz 2023’te dolan uygulamanın süresi, bir yıl daha uzatıldı.
Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25 tavan sınırlandırmasının 2 yıllık döneminde Türkiye genelinde kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı. Ancak uygulamanın 1 Temmuz 2024’te sona ereceği ve kiralardaki artış oranının yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacağı belirtiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira tavanı uygulamasının devam etmeyeceğini ve kiralardaki artış oranının enflasyon üzerinden hesaplanacağını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mayıs ayı TÜFE yüzde 75,45 olduğunu ve dezenflasyon sürecine girildiğini açıkladı. Bakan Şimşek, fiyat istikrarına ulaşmak için kararlı olduklarını ve dezenflasyon sürecinin başladığını belirtti.
Bakan Şimşek’in enflasyonda kalıcı düşüş öngörüsünden sonra, konut kira endeksinin yüzde 125,10 artmasıyla konut kira artışlarına dair endişeler arttı. Emlakçı Munise Akpınar, kira tavanı uygulamasının tartışmalara neden olduğunu ve ev sahiplerinin kiracılara tahliye taleplerinin arttığını belirtti. Barınma sorununun devam ettiği ve ev sahibi-kiracı ilişkilerinde sıkıntılar yaşandığı vurgulandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.