Ankara’da bir grup gazeteci ile bir araya gelen yetkili, Türkiye’nin madencilik sektörüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçen yıl altın ithalatının 31 milyar dolar olduğunu belirten yetkili, ihracatın 12 milyar dolar olduğunu ancak sektördeki ticaret açığının 19 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.
Yetkili, Türkiye’nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkiden kurtarma çabalarında önemli bir avantaj sağlayacağını vurguladı. Ülkede yapılan bir modelleme çalışmasına göre 6 bin 500 ton metal altın potansiyeli bulunduğunu aktaran yetkili, bu potansiyelin büyük kısmının henüz yeraltında beklediğini ve bugünkü değerinin yaklaşık 300 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı.
Madencilik sektöründe yeni bir düzenleme ihtiyacına dikkat çeken yetkili, taleplerinin madencilik izinlerinin hızlandırılması ve maden üretiminin artırılması yönünde olduğunu belirtti. Ayrıca, madencilik sektörünün kendi kendini denetleyecek bağımsız denetim mekanizmalarını oluşturması gerektiğini söyledi.
Yetkili, “yeşil dönüşüm” ile madenciliğe olan ihtiyacın artacağını ifade ederek, fosil yakıtlardan uzaklaşarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini vurguladı. Bu durumun bugünkü tespitlerle 9 kat daha fazla madencilik gerektireceğini belirtti.
Ülkenin bor madeni rezervlerine de değinen yetkili, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ine sahip olduğunu aktardı. Borun uç ürünlere dönüştürülmesi durumunda ülkenin katma değer potansiyelinin artacağını ifade etti ve bu konuda yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.