DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20556012,80%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fransız Bilim İnsanlarından Önemli Buluş: Emülgatörler ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki
  • Gün Gazete
  • Sağlık
  • Fransız Bilim İnsanlarından Önemli Buluş: Emülgatörler ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki

Fransız Bilim İnsanlarından Önemli Buluş: Emülgatörler ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki

ABONE OL
Nisan 25, 2024 20:12
Fransız Bilim İnsanlarından Önemli Buluş: Emülgatörler ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransız Bilim İnsanlarından Çarpıcı Sonuçlar: Emülgatörler ve Tip 2 Diyabet

Fransız bilim insanları, 100 binden fazla yetişkinin diyetini inceledikleri bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Çalışma, çok miktarda emülgatör tüketen yetişkinlerin tip 2 diyabet riskinin %15’e kadar arttığını ortaya koydu.

Araştırma Detayları ve Bulguları

Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmada 104.000 Fransız yetişkine, beslenme alışkanlıkları, tıbbi geçmişleri ve fiziksel aktiviteleri hakkında sorular yöneltilmiştir. Yedi yıl süren takip sonucunda 1.056 gönüllüye tip 2 diyabet teşhisi konulmuştur.

Araştırmacıların dikkate aldığı diğer risk faktörleri arasında obezite ve sigara kullanımı da bulunmaktadır. Emülgatör grubuna ait yedi farklı madde, tip 2 diyabetle ilişkilendirilmiştir.

Hangi Yiyeceklerde Bulunuyor?

Çalışmada belirlenen emülgatörler özellikle paketli jambon, konserve çorbalar, kek karışımları, süzme peynir ve salata soslarında bulunmaktadır. Tripotasyum fosfat (E340), guar zamkı (E412) ve ksantan zamkı (E415) gibi emülgatörlerin günlük alımıyla tip 2 diyabet riski arasında yüzde 15’e varan bir ilişki tespit edilmiştir.

Değerlendirme ve Tartışma

Lancet Diabetes and Endocrinology dergisinde yayınlanan araştırmacılar, bulguların çeşitli gıda katkı maddelerinin günlük alım miktarları konusunda endişe yarattığını belirtmişlerdir. Ancak, bazı eleştirmenler bu bulguların sadece gözlemsel olduğunu ve henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığını savunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.