DOLAR 32,3899 -0.11%
EURO 34,6217 -0.55%
ALTIN 2.390,79-1,80
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde PFAS Bulundu

Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde PFAS Bulundu

ABONE OL
Nisan 9, 2024 20:04
Birleşik Krallık’ta Taze Ürünlerde PFAS Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çileklerin %95’i PFAS İçeriyor

Bir hükümet test programı, Birleşik Krallık’ta satışa sunulan ve bir kısmı yurt dışından ithal edilen taze ürünleri kontrol etti. Yapılan testler sonucunda çileklerin %95’inin PFAS içerdiği tespit edildi.

Diğer Gıdalarda da Yüksek PFAS Oranı Tespit Edildi

Test sonuçlarına göre, diğer taze gıdalarda da yüksek oranda PFAS bulundu. Üzüm %61, kiraz %56, ıspanak %42, domates %38 ve şeftali %38 oranlarında PFAS içeriyor.

PFAS ve Sağlık Riskleri

PFAS adı verilen bu insan yapımı maddeler, vücuttan asla ayrılmadıkları için “sonsuz kimyasallar” olarak biliniyor. PFAS’ın kanser, yüksek kolesterol, azalmış böbrek fonksiyonu, tiroid hastalığı, düşük doğurganlık, baskılanmış bağışıklık sistemi ve bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği biliniyor. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda büyümeyi, öğrenmeyi ve davranış gelişimini olumsuz etkileyebileceği endişesi bulunuyor.

Geniş Kullanım Alanı ve Endişeler

PFAS kimyasalları, pestisitlerden yapışmaz kızartma tavalarına, giyimden kozmetiğe, gıda ambalajından yangın söndürücü köpüklere kadar birçok ev ürününde kullanılıyor. Uzmanlar, PFAS’ın sağlık risklerine dair daha iyi bir anlayış geliştirilmesi ve bu kimyasalların besin zincirinden dışlanması gerektiğini vurguluyor. Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı’ndan Nick Mole, tüketicilerin bu kimyasalları tüketmekten başka seçeneklerinin olmamasının endişe verici olduğunu belirtiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.